top of page
incomprovisional

Màrqueting i processos d’internacionalització, explicats en primera persona



Per: Redacció OCC InCom-UAB



Per què una empresa de comunicació s’internacionalitza? L’aterratge a nous mercats representa enfrontar-se a competidors locals, haver d’adaptar-se a altres cultures i societats, superar barreres lingüístiques,... però a la vegada aquesta decisió també implica oportunitats de teixir noves aliances amb xarxes internacionals, de trobar nous talents i, fins i tot, de diversificar el risc empresarial. No és un camí fàcil, però permet assolir fites inabastables d’altra manera.


De tot això se n’ha parlat al Palau Robert el 31 de març de 2022 a una nova sessió d’#ElMiradorIndiscret del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya sobre la Internacionalització en màrqueting i comunicació: reptes i oportunitats, on hi van participar Cristina Serradell, directora de la unitat de negoci internacional d’ACCIÓ; Oscar Iniesta, soci director sènior de LLYC, i David Boronat, executive president de Multiplica. La sessió l’ha moderat Mercedes Piera, consultora en Relacions Públiques i Protocol.


Cristina Serradell: planificació, preparació i capacitat d’adaptació


Entre els motius que impulsen la internacionalització, la directora de la unitat de negoci internacional d’ACCIÓ destaca “el desig de créixer i ampliar facturació, de diversificar el risc per ser menys vulnerables, de fer empreses resilients, d’adquirir nous coneixements i de ser més competitives i de guanyar prestigi nacional i internacional”. Cristina Serradell té molt clar els aspectes que cal superar quan es dona aquest pas, les barreres culturals i lingüístiques, les qüestions tècniques, els temes fiscals,....Per això, el seu consell és: “hem de saber on volem anar, fer una prospecció del mercat i contactar amb clients locals així com negociar els acords comercials; definir a través de quins canals, amb quins recursos, complir amb les regulacions establertes i obligacions fiscals”.


Segons Serradell, “una empresa competitiva és aquella on la innovació i la internacionalització són actius clau de la seva estratègia empresarial”. Com a factors decisius per la internacionalització, assenyala que “les empreses s’han de saber adaptar constantment als canvis i tendències del mercat per ser més competitives, amb equips amb experiència comercial, idiomes, i amb entusiasme; han de disposar d’un factor diferencial i valor afegit, i amb solvència financera per fer front a la inversió d’internacionalitzar-se”.


Oscar Iniesta: «El procés d’internacionalització és un procés viu i un cop comences ja no s’acaba»


Iniesta és contundent quan parla: “has d’estar a la última per tenir un nou posicionament, una cultura i vocació global i una missió social”. Ho diu des de l’experiència de LLYC, una empresa nacional que ara és una firma global de consultoria de comunicació, màrqueting digital i assumptes públics, present a Espanya, Portugal i Amèrica Llatina.


Oscar Iniesta considera que “una comunicació honesta, intel·ligent i innovadora, i eficaç ajuda a generar confiança”. Creu també que la comunicació és essencial a l’hora de gestionar molts dels desafiaments actuals. I, com a prova de que aquesta filosofia comunicativa funciona, parla de LLYC : “apostem per una estratègia global de comunicació en una empresa on confiem amb les persones. Al 1995 eren 3 professionals i ara, al 2022, 1.050”. Iniesta va fer un resum de la trajectòria de LLYC: “al 1997 ja es guanya el primer pitch a EEUU per donar servei a una empresa nord-americana a Argentina; al 1998 s’inicia la internacionalització obrint la primera oficina a Llatinoamèrica i, al 2015, el 55% dels ingressos ja provenen de Llatinoamèrica; al 2021 debuta a Borsa al BME Growth.


Oscar Iniesta defineix el procés d’internacionalització com un procés viu, “un cop comences ja no s’acaba”. La seva mirada és molt pràctica. Iniesta és molt conscient de que prèviament cal “valorar que el context polític i econòmic sigui positiu i amb clara projecció” i alhora cal actuar amb garanties establint, per exemple, “aliances amb xarxes internacionals i optimització de sinergies”.


David Boronat: «Has d’agafar les maletes i marxar»


David Boronat ha compartit amb el públic els aprenentatges i les experiències que ha viscut amb l’expansió i l’èxit internacional de la consultora digital Multiplica: “Quan t’internacionalitzes, ningú t’està esperant. Si no hi ha competència, no hi ha demanda. En un projecte internacional has de saber trobar la diferenciació i no et pots internacionalitzar des d’aquí. Has d’agafar les maletes i marxar”. Boronat recalca que “és un procés lent i té un cost d’oportunitat. De vegades pot arribar a ser desesperant, fins i tot”.


“No entendre la cultura és fracassar. Hi ha mercats en què és millor entrar amb socis locals. És important connectar amb els socis en cadascun dels països perquè la relació s’aguanti amb el temps. Perquè funcioni has de construir una relació de confiança i honesta”, argumenta l’executive president de Multiplica.



Aquesta edició d’#ElMiradorIndiscret ha servit també per reflexionar sobre la dimensió ètica dels equips professionals i de la responsabilitat social com a comunicadors en un món globalitzat on la incertesa, les fake news i la manipulació informativa està a l’ordre de dia. “Estem al pitjor moment de la credibilitat dels mitjans de comunicació”, van coincidir els ponents. El futur de la comunicació passa per les dades, però és imprescindible saber interpretar el comportament dels usuaris.






Comments


bottom of page